Przejdź do treści
Flaga Unii Europejskiej, Logo Leader+, Logo OPW, Logo Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2024-2020

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożenie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność na lata 2016-2024 Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Okno Południowej Wielkopolski”.

Logo Fundusze Europejskie, Flaga Rzeczpospolitej Polskiej, Logo Dofinansowane przez Unię Europejską, Logo Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2024-2020

Zaproszenie do Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Data publikacji:
Projekt-bez-nazwy.jpg
W imieniu Samorządu Województwa Wielkopolskiego serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnej, XXII edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
 
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”.
 
Obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-33 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl
 
Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach (gmina Przemęt, powiat wolsztyński), podczas corocznego Święta Szparaga.
 
Karty zgłoszeniowe w Konkursie należy przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 31.05.2023 r.
 
Szczegóły dotyczące konkursu oraz Regulaminy z formularzami zgłoszeniowymi znajdują się na stronach:
https://www.umww.pl/xxii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow
oraz
https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html